Vesna Šouc je redovni profesor dirigovanja i šef Katedre za dirigovanje na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. U Pozorištu na Terazijama je šef dirigent, a angažovana je u Operi i Teatru Madlenianum i Narodnom pozorištu u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala dirigovanje u klasi prof. emeritusa Darinke Matić Marović i diplomirala na odseku za Opštu muzičku pedagogiju na FMU u Beogradu.

Ona je podjednako uspešan, simfonijski, pozorišni i horski dirigent. Na njenom programu su dela svetskog, klasičnog repertoara, kao i dela savremenih autora, uključujući i veliki broj premijernih izvođenja. Dirigovala je više od dve hiljade predstava (opera, balet, mjuzikl) i šeststotina koncerata, učestvovala na mnogim internacionalnim festivalima, realizovala trajne snimke za domaće i inostrane medije.

Nastupala je sa solistima i baletskim igračima svetskog renomea, koncertirala u nekim od najpoznatijih dvorana (Salle Gaveu u Parizu, Aleksandrinski Teatar u St Peterburgu i dr.). Ostvarila je veliki broj trajnih snimaka za domaće i inostrane medije, snimila šest CD-a, od kojih su tri za inostrane izdavače.

Rukovodila je Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti, bila šef dirigent Opere i Teatra Madlenianum, dirigovala svim simfonijskim orkestrima u zemlji, kao i inostranim orkestrima: Filharmonijom Rige (Latvia), MATAV Simfonijskim orkestrom (Budimpešta), Segedinskim simfonijskim orkestrom, Predsedničkim simfonijskim orkestrom Ankare (CSO), Simfonijskim orkestrom Istanbula, Simfonijskim orkestrom Burse, Sarajevskom filharmonijom, Filharmonijom Banja Luke i dr. Sarađivala je sa: Beogradskim kamernim orkestrom "Dušan Skovran", Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa, Kamernim orkestrom RTS-a, Novosadskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije i dr.

Bila je šef hora opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a na početku svoje karijere je rukovodila horovima:"B. Radičević", "Bel canto" i "Lola", od kojih je prva dva i osnovala.

Kao klavirski saradnik operskih pevača ostvarila je preko pedeset koncerata, kao i veliki broj trajnih snimaka, u zemlji i inostranstvu.

Bila je profesor na Bilgi Univerzitetu (Istanbul) i Akademiji Umetnosti (Banja Luka).

Dobitnik je: Oktobarske nagrade Zemuna, Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije, Srebrne plakete Univerziteta Umetnosti, dve Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama, Počasne Povelje Opere i Teatra Madlenianum, Studentske Oktobarske nagrade Beograda.

Gostovala je u Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Italiji, Danskoj, Švajcarskoj, Letoniji, Grčkoj, Slovačkoj, Kanadi, Turskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.