NTERVJU: Vesna Šouc Tričković, dirigent

Moramo da promenimo kurs

Ne znaju svi da naprave dobar izbor. Zato primitivizma ne sme ni da bude u medijima
Autor: Borka Golubović-Trebješanin
utorak, 04.02.2020. u 20:00

Vesna Souc 1
(Fotografije Goran Nikolašević)

Opereta „Vesela udovica” Franca Lehara koju odlikuju britki i smešni dijalozi i situacije, i živopisni likovi novi je muzičko-scenski iskorak zemunskog Madlenijanuma na čijoj sceni ćemo je premijerno gledati 13. februara. Prva repriza je 20. februara. Dirigentsku palicu će držati Vesna Šouc Tričković, a režiju potpisuje Robert Bošković. Tu je i brojna ekipa operskih pevača i glumaca: Branislava Podrumac i Mirjana Matić u naslovnoj ulozi, Vasa Stajkić i Dimitrije Cincar Kostić kao Grof Danilo, ali i Miloš Đorđević, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Marko Živković, Žarko Stepanov, Đorđe Stojković i mnogo drugi.

Read more …Politika - 04.02.2020.

INTERVJU VESNA ŠOUC: Ovo je vreme zavodljive površnosti

Autor: Dušica Anastasov
vesna souc 5 710x399

Pod njenom dirigentskom palicom umetnici su nastupali u mnogim svetskim salama i mogla je da svoj posao radi i u nekoj drugoj zemlji. Odlučila je da ostane ovde, da predaje studentima, radi predstave za koje se uvek traži karta više. Vesna Šouc, dirigent i profesor nosi prezime koje obavezuje , ali više od toga, ona je umetnica koja brani pravo ljudi da uživaju u dobroj muzici, inspirativnoj predstavi, osećaju da kultura ipak nije ostala iza kulisa.

Read more …Ekspres - 07.06.2019.

Vesna Šouc, dirigent: Vrijeme da se vratimo pravim vrijednostima

Aleksandra Glišić
11.01.2017 13:03
20170111130308 226871

Banjaluka - Svečane note Novogodišnjeg koncerta Banjalučke filharmonije sa nestrpljenjem očekuje vjerna publika, ali i oni koji se spremaju da prvi put uživaju na njihovom nastupu, 14. januara u Banskom dvoru.

Read more …Glas Srpske - 11.01.2017.

NA KOCERTNOM PODIJUMU

Vesna Šouc, dirigent

VOLIM DA ISTRAŽUJEM ZVUK NOVE PARTITURE

souc

U krugu različitih delovanja, publika Vas najviše prepoznaje kao dirigenta muzičko-scenskih predstava. Koja je bila prva predstava ovog žanra koju ste dirigovali?
Kao student magistarskih studija dirigovanja sam dobila poziv da radim dve predstave u Pozorištu na Terazijama, a obe u režiji čuvene Soje Jovanović, „Neki to vole vruće“ i „Kabare“. Prva predstava je već bila na repertoaru i moj zadatak je bio da „uskočim” sa samo jednom orkestarskom probom, a druga se postavljala. Bila je velika čast raditi prvu predstavu sa legendarnom rediteljkom, ali sam znala i koliko je teško bilo ući u tim njenih najbližih saradnika i steći njeno poverenje. Dolazila je redovno na korepetitorske i orkestarske probe i sa osmehom, strpljivo posmatrala moj rad. Posle nekog vremena mi je prišla i rekla: „To je to. Bravo!!!“. Uskakanje u predstavu je izetno teško i odgovorno, naročito za dirigenta, jer pored partitura morate poznavati i dramski tekst, koreografiju, scenske promene. Privilegovani smo svi mi koji možemo reći da preko dvadeset godina i preko tristotine puta izvodimo sa istim entuzijazmom i uspehom ovu, sada već legendarnu predstavu. Na izvestan način ona je obeležila i deo moje karijere, jer se kontinirano i uspešno odigrava paralelno sa svim drugim mojim uspesima.

Read more …Muzika Klasika - jun 2013.

Kultura nije samo za odabrane

vesna

Poznati dirigent Vesna Šouc sprema se da sa operom “Mandragola” Ivana Jevtića, u produkciji Madlenijanuma, predstojećeg vikenda nastupi u Mariboru, ovogodišnjoj kulturnoj prestonici Evrope. Nedavno se vratila iz Sankt Peterburga gde je pomenuta opera izazvala veliku pažnju, a u razgovoru za “Blic” govori o gostovanjima, muzici danas, momentima iz svoje bogate karijere, statusu kulture

Polovinom januara Madlenijanum je sa komičnom operom “Mandragola” Ivana Jevtica, a pod dirigentskom palicom Vesne Šouc gostovao na sceni Carskog Aleksandrijskog teatra u Sankt Petrburgu. Mediji su izvestili o zdušnom prijemu publike, uglednim zvanicama u gledalištu, a poznata dirigentkinja kaže: „Kada smo sa službenog ulaza stigli na scenu i ugledali salu, zastao nam je dah od lepote prizora. Doziveli smo veliki uspeh u prepunoj sali. Mnogi naši umetnici i ansambli su gostovali u ovom gradu. Ali izvođenje ‘Mandragole’ je od istorijskog značaja jer je prvi put srpska opera gostovala u St. Peterburgu. Izvođenje je praćeno titlovanim prevodom tako da se moglo uživati i u smehu koji se u gledalištu mogao čuti. Orkestar i ja nismo bili, kako to obično biva, u takozvanoj orkestarskoj rupi, nego u nivou publike, što je bilo posebno iskustvo koje je podrazumevalo i specifična dinamička i akustička prilagođavanja. No, sad smo svu pažnju usmerili ka sledećem gostovanju.

Read more …Blic - 05.02.2012.